Startsein voor renovatie Nul-op-de-Meter woningen

Startsein voor renovatie Nul-op-de-Meter woningen

Gisteravond 22 mei werd het startsein gegeven om de 10 woningen op de Bernadottelaan/Auriollaan te renoveren tot Nul-op-de-Meter én aardgasvrije woningen. Alle bewoners en overig betrokken partijen verzamelden in de achtertuinen van de toekomstige woningen.

Met een welkomstwoord van de bewoners werd iedereen welkom geheten om vervolgens wijkwethouder en wethouder Wonen Paulus Jansen iets over dit bijzondere project te laten zeggen. Roel Simons, namens Alliantie+ BV, bevestigde dat het doorzettingsvermogen van de bewoners er uiteindelijk toe heeft geleid dat het project nu uitgevoerd kan worden.

De jaren 60 woningen met energielabel G worden in één keer getransformeerd naar energielabel A++ en voorzien van de modernste technieken op het gebied van verduurzaming. Hiermee behoort een jaarlijkse energierekening tot verleden tijd. Dit is het eerste huizenblok dat op deze manier energieneutraal wordt ontworpen. Dit project is ook onderdeel van de grootschalige vernieuwing van Kanaleneiland die voorziet in meer diversiteit en kwaliteit aan (koop)woningen en appartementen.

Het proces om tot Nul op de Meter te komen kende een moeizame start. In juli 2015 werden de kluswoningen aangekocht door een groep jonge bewoners met de ambitie om hun woningen Nul op de Meter te maken. Betrokken bouwers hadden moeite met deze opgave, die echt vernieuwend is. Daardoor heeft het aanzienlijk langer geduurd voor het project kon starten. Door extra ondersteuning van de gemeente en de provincie in combinatie met het doorzettingsvermogen van de bewoners kan dit project nu toch van start.

Nul-op-de-Meter-woningen wekken in gerenoveerde staat evenveel of meer energie op voor verwarming en het huishouden dan zij nodig hebben. Dat gebeurt door de aanpak van onder meer de gevel, het aanbrengen van slimme installaties en het aanbrengen van middelen om zelf energie op te wekken. Het doel is niet alleen dat de woonlasten gelijk blijven, maar ook dat de woning comfortabeler wordt en meer kwaliteit biedt. De verwachting is dat de woningen in september casco worden opgeleverd. Voor de bewoners start dan de afbouwfase. Het uiteindelijk resultaat is een zeer duurzame, comfortabele woning. Meer informatie over dit project staat op www.eiland00.nl.

Dit project past in de ambitie van de gemeente Utrecht om in 2030 klimaatneutraal te zijn. De gemeente heeft daarvoor samen met het rijk, de provincie en het bedrijfsleven de zogenaamde ‘Green Deal Utrechtse Energie!’ ondertekend, waarbij belemmeringen voor duurzaam ondernemerschap worden weggenomen en bewonersinitiatieven voor duurzame energieopwekking, zoals dit initiatief op Kanaleneiland, ondersteund en gestimuleerd worden.

Foto: Renzo Gerritsen
Bron: Utrecht.nieuws.nl